Pielęgnacja paznokci a rola witamin
Pielęgnacja paznokci
Na dobrą kondycję paznokci wpływ mają uwarunkowania nie tylko zewnętrzne (jak uszkodzenia mechaniczne) ale również wewnętrzne (jak brak wartościowych składników mineralnych oraz witaminowych). W dzisiejszym artykule opiszemy jak błędy w odżywianiu wpływają na wygląd paznokci.
W każdym gabinecie kosmetycznym zjawiają się klientki z matowymi, łamliwymi oraz rozdwajającymi się paznokciami, które dodatkowo podatne są na różnego typu choroby. Wśród częstych objawów warto wymienić liczne zmiany, takie jak białe plamy oraz prążki na płytce paznokcia.
Najprostszym sposobem na posiadanie oraz utrzymanie paznokci w dobrym stanie są witaminy, dostarczane w postaci odpowiednio zbilansowanej diety oraz suplementów.
Jak długo należy czekać na efekty?
Aby uzyskać efekty w postaci zadbanych, zdrowych paznokci należy stosować kurację witaminową przez okres co najmniej 3 miesięcy. Co najważniejsze, kuracja musi być stosowana regularnie, a wówczas zyskujemy pewność, że rezultaty będą długotrwałe.
Jakie witaminy są kluczowe?
Aby cieszyć się dobrą kondycją paznokci należy dbać o bogactwo witamin i składników mineralnych, takich jak: żelazo, wapń, witaminy z grupy B, biotyna, witamina A, magnez, cynk oraz krzem. Należy również pamiętać o nienasyconych kwasach tłuszczowych.
Żelazo
Pozwala utwardzić strukturę płytki, dzięki czemu przeciwdziała łamaniu oraz rozdwajaniu się paznokci. Wśród produktów bogatych w żelazo znajdują się zielone warzywa, jak brokuły, groszek, szpinak. Żelazo znajduje się również w czerwonym mięsie – przede wszystkim w wołowinie.
Wapń
Niedobór wapnia powoduje kruchość paznokci, łamliwość, rozwarstwianie oraz zadzieranie. Wśród produktów, które pozwolą zapobiec powyższym objawom znajdują się przede wszystkim produkty mleczne, mleko, sery, maślanka.
Krzem, cynk, magnez
Powinny być stałym elementem diety osób o silnie osłabionych paznokciach, skłonnych do rozdwajania. Składniki te pobudzają wzrost płytki paznokcia, odżywiając ją oraz wzmacniając. Magnez, cynk oraz krzem znajdują się w produktach rybnych, galaretach mięsnych oraz owocach. Są również popularne w formie suplementów diety bądź herbatek ziołowych.
Pamiętajcie, że niedobór cynku jest główną przyczyną powstawania białych plamek na płytce paznokci. Wśród produktów bogatych w cynk znajdują się płatki owsiane, siemię lniane, suszone morele, rodzynki, kasze, pieczywo pełnoziarniste oraz drób i ostrygi.
Witaminy z grupy B (B1, B2, B6)
Witaminy z grupy B są dostępne w ciemnozielonych warzywach, takich jak ogórki zielone, fasola szparagowa, cukinia oraz w ziemniakach, bananach, mleku, drożdżach, wątrobie i w serach.
Biotyna
Biotyna, określana witaminą H, wpływa na funkcjonowanie oraz zdrowy wygląd włosów, skóry i paznokci. Biotynę można znaleźć, w największej ilości, w mięsie, jak wątroba, nerki, wieprzowina, wołowina, drób. Dodatkowo warto wspomnieć o nasionach soi, orzechach i żółtkach jaj.
Witaminy to nie wszystko
Warto jednak pamiętać, że witaminy to nie wszystko. Nie można zapominać o pielęgnacji paznokci oraz dłoni. Dbałość o prawidłowe nawilżenie paznokci i skórek oraz natłuszczenie płytki olejkami jest formą witaminowej pielęgnacji zewnętrznej.
Dobra stylistka paznokci powinna posiadać gruntowną wiedzę nie tylko na temat współczesnych trendów, ale również powinna doradzić klientce oraz poinformować o roli witamin w prawidłowej pielęgnacji paznokci.
Chcesz dowiedzieć się więcej?
Zapraszamy na nasze szkolenia ze stylizacji paznokci!